
Η τζαμαϊκανή κουζίνα αποτελεί ένα ποτ-πουρί τεχνικών μαγειρέματος και γεύσεων. Οι Rastafarians και η χορτοφαγική προσέγγιση τους για την προετοιμασία των τροφίμων και το μαγείρεμα άσκησαν την μεγαλύτερη επιρροή στην διαμόρφωση της. Έτσι, στην Τζαμάικα θα συναντήσει κανείς πολυάριθμα και μοναδικά χορτοφαγικά πιάτα. Ωστόσο, ένα από τα πιο διάσημα φαγητά της περιοχής είναι το jerk chicken. Ο όρος “jerk” φαίνεται να προέρχεται από τη ισπανική λέξη charqui που χρησιμοποιείται για να δηλώσει το παστό κρέας.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
1 τμχ μάνγκο πολτοποιημένο 10 γρ πάπρικα καπνιστή Ξύσμα από 2 lime
Αλάτι Μάνης ω, πιπέρι
10 γρ τζίντζερ ψιλοκομμένο , εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ω
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κρυώνουμε.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΟΠΑΝΑΚΙΑ
40 γρ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ω, 8 τμχ κοπανάκια, αλάτι Μάνης ω , πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε τηγάνι σοτάρουμε το ελαιόλαδο τα κοπανάκια και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν. Τα τοποθετούμε σε ταψί και καλύπτουμε με την μαρινάδα. Ψήνουμε σε φούρνο 200οC για 35-45 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν συμπυκνώνουμε τους χυμούς του ψησίματος στο 1/3.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
1⁄2 τμχ ανανάς κομμένος σε κύβους
12 τμχ τοματίνια κομμένα σε τέταρτα 1⁄2 τμχ πιπεριά τσίλι κομμένη σε φέτες 1⁄2 τμχ αγγούρι κομμένο σε λωρίδες
1 τμχ καρότο κομμένο σε λωρίδες
1 μάτσο ρόκα κομμένο σε μπουκέτα Αλάτι Μάνης ω, πιπέρι
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ω
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαρινάρουμε.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
500 γρ αλεύρι
25 γρ αλάτι Μάνης ω
5 τμχ αυγά
5 τμχ κρόκοι αυγών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ ανάμειξης ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να πάρουμε μα σφιχτή ζύμη. Καλύπτουμε κα αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα. Την ανοίγουμε σε ψιλό φύλλο δίνοντας ανάλογο σχήμα. Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 6-8 λεπτά, στραγγίζουμε και κρυώνουμε.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΜΑΤΙΓΙΟΝ
4 τμχ καρότα τριμμένα 1 μάτσο δενδρολίβανο 4 σκελίδες σκόρδο
4 φύλλα δάφνης
4 κιτρινόριζες
10 γρ πιπέρι σετσουάν 10 γρ κόλιανδρος
5 γρ κάρυ σε φύλλα
5 γρ μπαχάρι
5 γρ κάρδαμο πράσινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ταψί. Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος και ψήνουμε με καπάκι σε φούρνο 200C για 35 -45 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα αφαιρούμε.